Pierogi z makiem - przepisy w Aredo Kuchnie na wymiar Gdańsk

Przepis kulinarny – pierozki z makiem

Z okazji zbliżających się Świąt przedstawiamy kolejny przepis na niedzielę. Tym razem pierogi z makiem świąteczne.

pierogi z makiem - przygotowanie

Ciasto pierogowe: Mąkę przesiać do płaskiej miski, posolić, stopniowo dodając wodę wyrabiać ciasto, łącząc składniki w kulę. Ciasto wyłożyć na blat lub stolnicę i wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 7 - 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Możesz też zrobić ciasto bez wyrabiania, z dodatkiem jajek, z jednogodzinnym czasem odpoczywania ciasta.

Farsz

Mak opłukać; wsypać go do miski, zalać wodą, zamieszać, wylać nieczystości, które wypłynęły na wierzch. Czynność można powtórzyć. Odcedzić, włożyć do rondelka i zalać wrzącym mlekiem. Gotować przez 30 minut na małym ogniu. Odcedzić, ostudzić, zmielić w maszynce używając sitka o najmniejszych otworach. W rondelku roztopić masło, dodać mak, miód, cukier, pokrojone na mniejsze kawałki rodzynki i drobno posiekane orzechy. Pogotować przez 2 - 3 minuty mieszając. Farsz ostudzić i wymieszać z żółtkiem.
Lepienie pierogów: Ciasto cienko rozwałkować (można po połowie ciasta), średnią szklanką wycinać kółka, nakładać farsz, ugniatać go łyżeczką aby zmieściło się go jak najwięcej. Sklejać brzegi ciasta, docisnąć i zrobić falbankę. Pierożki wrzucać na wrzącą i osoloną wodę i gotować aż do miękkości (sprawdzić czy są już miękkie zaraz po wypłynięciu na powierzchnię wody). Podawać gorące ze śmietaną (kwaśną lub słodzoną cukrem pudrem, z płynnym miodem). Odgrzewać we wrzącej wodzie.

Ciekawe linki

przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com

Wszystkie wpisy kulinarne, z projektami oraz poradami znajdziecie na stronie naszego bloga

Galeria zdjęć projektów i realizacji kuchni. Mamy ponad 800 zdjęć. Każde z nich można wycenić. Zapraszamy do kontaktu!

Podsumowanie
Data recenzji
Recenzja
Pierożki z makiem
Opinia autora
51star1star1star1star1star

Na razie bez komentarzy

Komentarz

Translate »
Scroll Up