Babeczki reniferki - Aredo kuchnie na wymiar Gdańsk Trójmiasto meble kuchenne

Babeczki reniferki

Jako, że dziś za oknami pojawił się pierwszy śnieg, a Święta zbliżają się wielkimi krokami, przedstawiamy przepis na Babeczki reniferki.
Te wesołe słodkości z pewnością sprawią wiele frajdy najmłodszym i nie tylko.
Koniecznie pochwalcie się z nami zdjęciem swoich wypieków! Być może zainspirujecie się do stworzenia innych świątecznych wariacji babeczkowych??

Składniki

Ciasto na babeczki:
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 150g
Cukier do wypieków (drobny) - 150g
Jaja - 3szt
Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
Mąka samorosnąca lub zwykła z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia - 150g

Krem:
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 150g
Cukier puder - 300g
Kakao - 35g

Dekoracja:
Groszki czekoladowe - 24szt
Precelki
Czerwone drażetki
Cukier puder - 35g

Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj na jednolitą masę. (ilość ciasta wystarczy na ok12szt babeczek).
Nagrzej piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (lub 180 stopni bez termoobiegu) a foremki od babeczek wyłóż papilotkami. Następnie wypełnij babeczki ciastem.
Piecz ok 20 min aż babeczki staną się sprężyste i uzyskają złotawy kolor.
Po upieczeniu odstaw babeczki do całkowitego wystygnięcia.
Przygotuj krem miksując ze sobą margarynę, cukier i kakao a następnie podziel krem na dwie części w stosunku 2:1. Do większej porcji dodaj jeszcze 25g kakao i dobrze wymieszaj.
Rozsmaruj na babeczkach warstwę ciemnego kremu a następnie nałóż łyżeczkę jaśniejszego w celu uformowania pyszczka renifera.

Czas na lukier z którego zrobimy oczy renifera: w tym celu zmieszaj 25g cukru pudru z kilkoma kroplami wody aby uzyskać gęstą konsystencję i nałóż po dwie krople lukru na każdą babeczkę.
Źrenice zrób z groszków czekoladowych na których dodaj biały odblask z pozostałego lukru.
Z precelków zrób uszy renifera a z czerwonych drażetek nosek.
Gotowe!
Smacznego!

przepis pochodzi z serwisu : www.mojeciasto.pl

Na razie bez komentarzy

Komentarz

Translate »
Scroll Up