Ciasto z malinami - Aredo kuchnie na wymiar

ciasto z malinami

 Ponieważ lato zbliża się do nas wielkimi krokami a wraz z nim sezon na owoce, przedstawiamy przepis na pyszne ciasto z malinami, które już można spotkać na naszym rynku. Poza malinami, które dodają koloru i słodyczy główną rolę odgrywa tu pianka kokosowa, która idealnie współgra z kruchą posypką i owocami. Jednym słowem  szybkie i smaczne ciasto z produktów, które każda gospodyni znajdzie w swej kuchni. Idealne na mały poczęstunek do kawy w weekendowe popołudnia. Zachęcamy do własnych wypieków  i dzielenia się z nami swymi efektami.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka kokosowa:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 budyń kokosowy lub śmietankowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 200 g gęstej śmietany 36%
  • 1 koszyczek malin

Do dużej miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier puder i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie łyżką. Dodajemy żółtka i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite. Dzielimy na dwie równe części. Jedną wkładamy do zamrażarki, a drugą wylepiamy dno blaszki 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe musimy wymieszać. W oddzielnej misce ubijamy mikserem białka na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo, powoli dosypujemy cukier nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy wiórki z budyniem, ciągle mieszając. Na końcu należy dodać do masy śmietanę. Gotową masę wykładamy na ciasto z blaszki. Na wierzchu układamy maliny. Wyjmujemy pozostałe ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o dużych oczkach na wierzch. Ciasto z malinami pieczemy ok. 45-50 minut w 180°C. Po upieczeniu placek przechowujemy w chłodnym miejscu – na drugi czy nawet trzeci dzień jest tak samo dobry.

Przepis zaczerpnięty z www.poezja-smaku.pl

3 Responses

  1. Moja kuchnia

  2. Ciasto faktycznie pyszne, dodałam także malinowego dżemu mojej babci. U mnie tak to wyszło ..

  3. Twój komentarz

Komentarz

Translate »
Scroll Up