Domowy przepis na spaghetti carbonara - Aredo kuchnie na wymiar Gdańsk Trójmiasto meble kuchenne

Domowy przepis na spaghetti carbonara

Spaghetti a la carbonara i spaghetti bolognese lubi prawie każdy. Makaron i sos są łatwe i szybkie do przygotowania, a przy tym świetnie smakują. Podaję wam mój domowy przepis na spaghetti a la carbonara, które uwielbiam.

Spaghetti a la carbonara - składniki:

· makaron spaghetti (dla dwóch osób wystarczy pół paczki, osobiście preferuję makarony Primo Gusto albo Lubella) 

·15 - 20 dag wędzonego boczku

·1 ząbek czosnku 

·1 cebula 

·parmezan 

·ser mascarpone (można zastąpić 250 ml śmietany kremówki, albo wymieszać mascarpone ze śmietaną)  

·3 - 5 żółtek 

·trochę oliwy (mniej więcej 2 łyżki)  

·szczypta soli i pieprzu 

Spaghetti a la carbonara - sposób przygotowania 

Makaron gotujemy al dente, w osolonej uprzednio wodzie. Czosnek, cebulę i boczek podsmażamy na oliwie (polecam oliwę z oliwek!). W miseczce mieszamy żółtka, mascarpone i parmezan. Wlewamy na patelnię i mieszamy (sos łatwo zwarzyć, nie dopuśćcie więc do wrzenia, chodzi o to żeby ser się rozpuścił i wszystkie składniki połączyły). Wykładamy makaron na talerz, polewamy sosem. Ja lubię przystroić całość małą gałązką pietruszki. 

Smacznego!

Przepis pochodzi z portalu: w-spodnicy.ofeminin.pl

Na razie bez komentarzy

Komentarz

Translate »
Scroll Up