Łosoś w cieście francuskim z musem z bakłażana - Aredo Gdańsk

łosoś w cieście z musem z bakłażana

Na dzisiejszy sobotni obiad proponujemy łososia!

Poniżej prezentujemy przepis na różową rybkę w cieście francuskim z musem z bakłażana.
To pyszne i eleganckie danie nie wymaga już towarzystwa innych dodatków. Pięknie ułożone na talerzu, skropione sosem balsamicznym i udekorowane świeżą bazylią, kiełkami czy inną zieleniną rozbudzi zmysły niejednego smakosza już od samego patrzenia. Po pierwszym kęsie będzie już tylko lepiej 🙂
Smacznego!

Składniki:

  • 600g ciasta francuskiego
  • 450g filetu z łososia
  • 1 cytryna
  • 1 upieczona papryka
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki posiekanego szpinaku lub mrożony odciśnięty
  • 3 ząbki czosnku
  • 200g sera typu feta
  • 8 listków bazylii
  • 2 upieczone bakłażany (przecięte na pół wzdłuż)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 70ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Łososia zamarynować  w soli i pieprzu, oraz otartej skórce  z cytryny
  • Paprykę upieczoną obrać i pokroić na duże kawałki (ćwiartki)
  • Pokroić ciasto francuskie na dwa prostokąty - jeden musi być szerszy od drugiego o 2 cm po dłuższej krawędzi. Przesypać delikatnie mąką.
  • Jajo wymieszać  z mlekiem, posmarować mniejszy prostokąt.
  • Na cieście (mniejszy prostokąt) układać szpinak wymieszany  z oliwą i czosnkiem, ser i paprykę. Następnie łososia, listki bazylii i przykryć ponacinanym jak kaloryfer drugim kawałkiem ciasta.
  • Posmarować dokładnie jajem i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez ok 15-20 min.

Przygotować mus  z bakłażana:

  • Bakłażana obrać ze skóry
  • Wymieszać  w palstikowym naczyniu z posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny, pasta sezamową i natką pietruszki. Dolać oliwę i zmiksować na gładką masę.
Przepis zaczerpnięty ze strony: seromaniacy.pl

Na razie bez komentarzy

Komentarz

Translate »
Scroll Up