Makaron z łososiem i szpinakiem - Aredo kuchnie na wymiar Gdańsk Trójmiasto meble kuchenne

Makaron z łososiem i szpinakiem

Makaron z łososiem i szpinakiem to eleganckie, wytworne danie, które może stanowić codzienny obiad, jak również np. romantyczną kolacje. Ten pozorny "bałagan" na talerzu stanowi pyszną potrawę składającą się z delikatnej, wyjątkowo smacznej ryby, bogatego w składniki odżywcze szpinaku oraz charakterystycznego w smaku sera Blue. Całość świetnie się ze sobą komponuje tworząc pożywne, ciekawe i smakowite danie.


Składniki:
ok. 350 g makaronu
ok. 300 g świeżego łososia
sól, pieprz, koperek w proszku
masło
duża cebula
4 ząbki czosnku
400 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
ok. 40 g masła
ok. 70 g śmietany 12% (opcjonalnie)
ok. 100 g niebieskiego serka pleśniowego (lub innego ulubionego)
 
Sposób przygotowania: 
Szpinak rozmrażamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle.

Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody.
Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Gdyby sos okazał się zbyt "suchy" możemy połączyć go śmietaną - nabierze on wtedy delikatności i aksamitności.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

Łososia porcjujemy na mniejsze filety, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu z obu stron.
Usmażonego łososia delikatnie za pomocą widelca dzielimy na kawałki.
Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do szpinaku i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerze, a następnie wykładamy porcje łososia.
Całość posypujemy serkiem pleśniowym pokrojonym w drobną kostkę

 
Smacznego! 
Przepis zaczerpnięty ze strony: slodkastrona.com

Na razie bez komentarzy

Komentarz

Translate »
Scroll Up