Omlet z warzywami - przepisy kulinarne Aredo kuchnie Gdańsk

Omlet z warzywami

Zachęcamy do zrobienia jutro na śniadanie pożywnego omleta z warzywami. Zamiast klasycznych kanapek czy płatków z musli (wersja fit polskiego śniadanie 😉 ) możemy wykorzystać jajka, które zapewne znajdują się aktualnie w naszej lodówce. Zróżnicowana dieta i bogaty w białko posiłek z pewnością nakręcą nas dobrze na kolejny dzień.

Smacznego!

Składniki:

  • jaja 6 szt.
  • mleko 45g
  • masło
  • sól
  • warzywne nadzienie (pomidory, szpinak, pieczarki, szynka)

Przepis na omlet:

1. Rozbić jajka na omlet z warzywami do miski lub garnuszka, posolić, dolać mleka, rozbić dobrze trzepaczką na jednolitą masę.
2. Masło rozgrzać na patelni, na małym ogniu podsmażać wlaną masę jajeczną. Kiedy dolna powierzchnia omletu zetnie się, przechylić patelnię tak, żeby górna masa dobrze się rozprowadziła po patelni lub po prostu przewrócić na drugą stronę omlet.
3. Jeśli białko w omlecie się ścięło, a powierzchnia jest galaretowata, należy nałożyć nadzienie na omlet, zwinąć go, chwile podsmażyć i zdjąć z patelnie.
4. Na farsz warzywny do omletu na śniadanie można użyć nadzienia z warzyw: cebula, pomidora, papryka, szpinak, groszek zielony, szparagi, kalafior, lub takie dodatki jak: podpieczony boczek, szynka, pieczarki.

Przepis zaczerpniety z : wysmienity.pl

Na razie bez komentarzy

Komentarz

Translate »
Scroll Up