Placki z kaszy jaglanej, twarogu i brzoskwini | Aredo meble na wymiar

Placki z kaszy jaglanej, twarogu i brzoskwini

Oto placki, które nie zawierają mąki i cukru. Mąkę zastępuje tu kasza jaglana, która powoduje, że placki nie są ani twarde, ani "zbite". Dodatek w postaci kawałków brzoskwini, nadaje plackom lekko słodkiego smaku.

 
Składniki na ok. 17 placków:
- 300/400 g twarogu
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- ok. 6 połówek brzoskwini
- 1 jajko
- olej do smażenia

- mąka lub mielony len

Przygotowanie:
  1. Twaróg należy dobrze ugnieść, ja zrobiłem to drewnianym tłuczkiem. 😀 Równie dobrze można go zmielić, ale komu chciałoby się bawić potem w mycie tych wszystkich części od maszynki mielenia? 🙂 Nie kupujcie twarogu sernikowego - tego w wiaderkach. Nie sprawdzi się on, ponieważ jest zbyt rzadki.
  2. Do ugniecionego twarogu dodajemy 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej i całość mieszamy.
  3. Brzoskwinie kroimy na małe kawałki i dodajemy do masy. Mieszamy łyżką. Nie ugniatamy!
  4. Dodajemy jajo... i ponownie mieszamy.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej.
  6. Łyżką stołową nabieramy masę i formujemy kulkę - obtaczamy w mące lub mielonym lnie, a następnie robimy z tego placek, który kładziemy na rozgrzany olej.
  7. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, możecie dodać więcej kaszy do masy.
  8. Placki smażymy z obydwu stron na złocisty kolor - uwaga aby ich nie przypalić.
  9. Odsączamy na papierze.
Przepis pochodzi z kaszomania.blogspot.com

Na razie bez komentarzy

Komentarz

Translate »
Scroll Up