Przepis na ciasto z cukinii - Aredo kuchnie na wymiar Gdańsk Trójmiasto meble kuchenne

Przepis na ciasto z cukinii

Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście, koniecznie spróbujcie!
Ciasto z cukinii, oto przepis..
Składniki:
200g cukinii z zieloną skórką
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
100g mąki
1/2 cytryny (sok i starta skórka)
1 łyżeczka cukru waniliowego
200g cukru
125g pestek słonecznika
4 jaja
2 płaskie łyżeczki soli
garść drobno posiekanej natki pietruszki

Cukinię umyj, obetnij oba końce i nieobraną zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wiórki posyp solą, zalej niewielką ilością wody i pozostaw w misce, aby puściły sok.
Pestki słonecznika lekko zarumień na suchej patelni, przełóż na talerz, wystudź, a następnie zmiel w mikserze.
Jaja i cukier ucieraj tak długo, aż masa powiększy swoją objętość (ok. 6-7 min).
Do masy stopniowo dodawaj cukier waniliowy, skórkę i sok z 1/2 cytryny. Przez cały czas ucieraj.
Masę wymieszaj z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie się równomiernie ciągnęło i lało gęste z łyżki.
Na koniec wsyp zmielone pestki słonecznika, starannie odciśniętą cukinię oraz drobno posiekaną pietruszkę. Całość wymieszaj.
Temperaturę w piekarniku ustaw na 180 stopni C. Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, powierzchnię wygładź. Placek wstaw do piekarnika na najniższą półkę i piecz na ciemnozłoty kolor 45-50 min. Do momentu suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, zdejmij obrącz i usuń papier, po czym jeszcze gorący placek przełóż ostrożnie na szeroki talerz. Posyp cukrem pudrem.
przepis pochodzi z kulinarni.tvn.pl

Na razie bez komentarzy

Komentarz

Translate »
Scroll Up