Przepis na tort orzechowy - Aredo kuchnie na wymiar Gdańsk Trójmiasto meble kuchenne

Przepis na tort orzechowy

Dziś polecam wam tort orzechowy. Przepis na ten deser warto mieć w zanadrzu - gdy nadarzy się specjalna okazja, na przykład urodziny czy imieniny, warto poczęstować gości czymś wykwintnym, wyjątkowym. Do takich deserów należy właśnie tort orzechowy. Smacznego!

Tort orzechowy - składniki:

Na ciasto:

- 30 dkg mąki

- 6 łyżek cukru

- 3 jajka

- 2-3 łyżki wody lub mleka

- opakowanie proszku do pieczenia

- opakowanie cukru waniliowego.

Na masę:

- 0,5 l słodkiej śmietanki

- 20 dkg posiekanych orzechów laskowych lub włoskich

- 6 łyżek cukru

Na lukier:

- 15 dkg cukru pudru

- 3 łyżki wody.

Tort orzechowy - sposób przygotowania:

Utrzyj na puszystą masę żółtka, cukier, cukier waniliowy i mleko. Stopniowo dodawaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj wszystko na gładką masę, na zakończenie dodaj ubitą na sztywno pianę z białek. Przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i upiecz w średnio gorącym piekarniku.

Śmietankę ubij z cukrem i dodaj posiekane orzechy. Ostudzone ciasto przekrój na trzy warstwy, posmaruj masą irówno ułóż jedną na drugiej.

Na końcu przyrządź lukier - utrzyj bardzo dokładnie cukier puder z ciepłą wodą. Posmaruj lukrem wierzch i boki tortu. Wierzch deseru możesz przybrać według upodobań. Zamiast lukru możesz też polać tort orzechowy dowolną polewą. Gotowe!

Przepis pochodzi z : w-spodnicy.ofeminin.pl

Na razie bez komentarzy

Komentarz

Translate »
Scroll Up