Sałatka z kurczakiem i makaranem - przepisy kulinarne Aredo

Sałatka z kurczakiem i makaronem

Sałatka o fantazyjnym, orientalnym smaku. Nieco pikantna, dzięki przyprawie 'Gyros'. Lekkości i słodkiej nuty dodaje jej kukurydza, a mieszanka chińskich warzyw podkręca oryginalny smak. Dodatek kurczaka sprawia, że jest idealną przekąską do pracy bądź też daniem serwowawanym na kolację.

 

Składniki na Sałatkę

Sposób wykonania Sałatki

  1. Mrożone warzywa podsmażyć na patelni z dodatkiem 2 łyżek oliwy i szczypty soli.
  2. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą „Gyros”.
  3. Na osobnej patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, wrzucić kawałki kurczaka i smażyć ok. 10-15 minut do momentu, aż woda zawarta w mięsie odparuje, a kurczak będzie zrumieniony.
  4. Zagotować 2 l wody, dodać ½ łyżki soli, wrzucić makaron i gotować go przez ok. 8 minut. Makaron musi być „Al dente”. Odcedzić.
  5. Warzywa wymieszać z mięsem i makaronem, dodać kukurydzę (bez wody, w której była marynowana), obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z 1 cytryny. Wszystko wymieszać i odstawić na 10 minut.
  6. Sałatkę podawać na zimno lub zaraz po przygotowaniu.

Smacznego!

 
Przepis zaczerpnięty z portalu : cosdobrego.pl

Na razie bez komentarzy

Komentarz

Translate »
Scroll Up