Sernik Speculoos - przepis kulinarny w blogu Aredo.

sernik speculoos – Niedzielny przepis w blogu Aredo.

Pomysłowe wykorzystanie pysznego kremu ciasteczkowego - to kolejna odsłona sernika korzennego, zaraz po serniku z pierniczkami lub kremowym piernikowym. Do sernika używamy kremu z ciastek Speculoos (tutaj domowa wersja tego kremu) - nadaje on deserowi lekko korzennego, słodkiego smaku. Sernik smakuje dobrze z wiśniami w alkoholu lub podany z wiśniową frużeliną. Prosty do wykonania, pieczemy w kąpieli wodnej; aksamitna konsystencja sernika i idealny wygląd to jej zasługa. To sernik o najbardziej mazistej i kremowej konsystencji ze wszystkich korzennych serników na Moich Wypiekach :).

Składniki na spód:

  • 160 g ciastek Speculoos (np. z domowego przepisu)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 30 g masła, roztopionego

Ciastka, cynamon i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy.

Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez około 10 minut. Wyjąć, przestudzić.

Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (od dołu i boki, nie górę) - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc woda nie może się dostać do formy.

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
  • 300 g kremu Speculoos (np. z domowego przepisu)
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 5 dużych jajek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka ciemnego rumu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić twaróg i krem Speculoos - zmiksować do powstania gładkiej, bezgrudkowej masy. Dodać resztę składników i zmiksować tylko do połączenia. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.

Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać.

Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 minut w kąpieli wodnej*. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu; w razie konieczności piec dłużej. Po tym czasie na wierzchu rozsmarować polewę śmietankową (przepis poniżej) i wstawić do piekarnika na dodatkowe 10 minut.

Wyjąć z piekarnika, usunąć kąpiel wodną, wystudzić, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Polewa śmietankowa:

  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru pudru

Składniki dokładnie wymieszać.

Przechowywać w lodówce do 5 dni.

Podawać z pokruszonymi ciasteczkami Speculoos i wiśniami z syropu lub z frużeliną wiśniową.

* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.

Smacznego :-).

przepis pochodzi z mojewypieki.com

 

 

Na razie bez komentarzy

Komentarz

Translate »
Scroll Up