Spaghetti carbonara - przepisy kulinarne Aredo kuchnie Gdańsk

Spaghetti carbonara – przepisy kulinarne Aredo Gdańsk

Jeśli nie macie dziś jeszcze pomysłu na obiad podrzucamy przepis na Spaghetti a la carbonara.

Proste składniki do dostania w drodze z pracy do domu 😉 Czas przygotowania błyskawiczny.
Lista zakupów:
makaron spaghetti 500 gramów
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
starty parmezan 100 gramów
śmietana 18% 60 mililitrów
chudy boczek 150 gramów
 
Sposób przygotowania:
 
Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.Pokrój boczek w kostkę i podsmaż boczek. Rozmieszaj Fix Spaghetti Carbonara Knorr z wodą.Dodaj śmietanę. Dobrze wymieszaj i zagotuj. Do garnka z ugotowanym makaronem wrzuć starty ser oraz ugotowany Fix. Wymieszaj, podawaj od razu.
*Ciekawostka:
Właściwa nazwa spaghetti a'la carbonara brzmi: pasta alla carbonara, ponieważ potrawa pochodzi ze słonecznej Italii. Miłośnikom kuchni włoskiej jest dobrze znana. To druga, zaraz obok spaghetti bolognese, najpopularniejsza potrawa wykonana z makaronu pochodząca z Włoszech. Carbonara to kremowy sos do makaronu, który powstał podczas drugiej wojny światowej i jej twórcami są żołnierze, którzy stacjonowali w okolicach Rzymu. Przygotowywali danie z tego, co mieli pod ręką – jajka, boczku, sera owczego i oliwy z oliwek. Współcześnie przepis na carbonarę wygląda nieco inaczej, jednak smakuje równie dobrze. Sos możesz przygotować ze śmietany, boczku i startego parmezanu. Nie zapominaj o przyprawach – sól i pieprz to podstawa, aby przenieść się w rejony północnej Italii i zasmakować ich rodzimej kuchni. Spaghetti a'la carbonara to danie, które możesz z pewnością podać na obiad czy kolację. Z pewnością zachwyci ono wszystkich domowników. To również interesujące danie dla dzieci, które uwielbiają bawić się ciągnącym się makaronem.
Smacznego!
Przepis zaczerpnięty z portalu : przepisy.pl

Na razie bez komentarzy

Komentarz

Translate »
Scroll Up