Świąteczna ryba po grecku - przepis kulinarny - Aredo kuchnie na wymiar Gdańsk Trójmiasto meble kuchenne

Świąteczna ryba po grecku – przepis kulinarny

Pomału zaczynamy się przygotowywać do świąt. Jedną z potraw na większości wigilijnych stołach jest ryba po grecku. Każda gospodyni przyrządza ją nieco inaczej. Poniżej nasza propozycja. 

Smacznego!

Składniki:

  • 4 filety z dorsza
  • cytryna
  • kilka marchewek
  • 4 cebule
  • ½ selera
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • oliwa
  • cukier
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • białego
  • czerwonego i zielonego
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

4 filety z dorsza dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą i skropić cytryną - wtedy ryba będzie miała ładny zapach i będzie krucha. Odstawić w chłodne miejsce. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dorzucić drobno poszatkowaną cebulę. Całość wrzucić na rozgrzany olej i dodać 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu białego, czarnego, czerwonego i zielonego. Dla podkreślenia smaku warto do warzyw dodać odrobinę cukru. Na sam koniec dolać pomidory pellati lub pomidory bez skórki. By uzyskać wyrazisty smak niezbędny będzie przecier pomidorowy. Dodać go dokładnie 2 łyżeczki. Podlać odrobiną wody. Gotować około 10 minut pod przykryciem. Gdy warzywa będą już gotowe, wyjąć z nich liście laurowe. Połowę podduszonych warzyw przełożyć na dno żaroodpornego pojemnika, położyć na nie rybę i przykryć ją resztą uduszonych warzyw. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.
 
Przepis zaczerpnięty z kuchniaplus.pl

 

Na razie bez komentarzy

Komentarz

Translate »
Scroll Up