Okap wolnowiszący - Aredo meble kuchenne Gdańsk

Okap wolnowiszący

Dziś kilka słów o okapach wolnowiszących/ wyspowych.

Okap to w otwartej kuchni urządzenie niezbędne. Nie tylko pochłania zapachy i opary powstające podczas gotowania, ale też wyłapuje z powietrza parę wodną i drobiny tłuszczu, które osadzają się np. na meblach, również tych w salonie.

Okapy wyspowe montuje się do sufitu. Jeśli okap ma pracować jako wyciąg, trzeba go podłączyć do komina wentylacyjnego, który będzie odprowadzał zanieczyszczone powietrze na zewnątrz.
Prowadzony po suficie przewód wentylacyjny można zamaskować , instalując sufit podwieszany.
Jeśli okap będzie pracował jako pochłaniacz ( oczyszczone przez filtry powietrze jest wdmuchiwane z powrotem do pomieszczenia) wystarczy go podwiesić.
Wybierając model okapu zwróćmy uwagę na :
Wydajność- W ciągu godziny powietrze powinno być przefiltrowane minimum 6 razy przy najniższej prędkości pracy i 12 razy przy najwyższej. Aby ustalić potrzebną wydajność, kubaturę kuchni mnożymy odpowiednio przez 6 lub przez 12 ( w kuchni otwartej na salon uwzględniamy kubaturę całego wnętrza).
Moc- czyli prędkość z jaką obraca się wentylator. Można ją regulować (na ogół 3 stopnie prędkości, droższe modele mogą mieć ich więcej).
Już jutro kilka słów o kolejnych ważnych aspektach doboru odpowiedniego okapu takich jak: szerokość, oświetlenie czy dodatkowe wyposażenie.

Na razie bez komentarzy

Komentarz

Translate »
Scroll Up