Aredo Gdańsk - piekarnik parowy nowinki AGD

Piekarnik parowy nowinki AGD

W związku z aktualną modą prowadzenia zdrowego stylu życia i wszechobecnej żywności fit przedstawiamy piekarnik parowy.
Jak wiadomo dzięki gotowaniu na parze nasze potrawy są zdrowe, pełne witamin i wartości odżywczych. Ten sposób przyrządzania potraw ma już swoją długoletnią tradycję. Już ponad 3000 lat temu gotowano nad gorącymi źródłami czy rozgrzanymi kamieniami. Później do gotowania na parze wracano wielokrotnie. W latach 50tych XIX wieku Francuzi wprowadzili na rynek znane wszystkim szybkowary. Stały się one symbolem nowoczesnej kuchni i zostały z nami aż do dziś. Gotowanie na parze odbywa się w niższej temperaturze niż klasyczne pieczenie, w związku z tym nasze dania tracią mniej składników odżywczych i mineralnych. Ponadto para wodna doskonale uwydatnia aromat, smak i nadaje potrawie lekkości, wydobywając przy tym najzdrowsze właściwości produktów.
Piekarniki z funkcją gotowania na parze to stosunkowo nowy produkt. Oprócz możliwości pary taki piekarnik oczywiście spełnia swoje dotychczasowe funkcje zwykłego pieczenia. Podczas wybierania takiego sprzętu należy jednak zachować dużą czujność. Istnieje wiele urządzeń do złudzenia przypominających piekarniki a nie mają funkcji pieczenia. Skolei inne piekarniki mogą zmylić terminem : wykorzystywania pary podczas obróbki termicznej. Jednak nie jest to równoznaczne z gotowaniem na parze. Cechą wyróżniającą typowy piekarnik parowy jest możliwość korzystania zarówno z funkcji samego pieczenia, gotowania na parze a także z dostępnych programów dodatkowych, łączących w sobie obie te funkcje. Pieczenia z gotowaniem na parze równocześnie..
Na zachęte warto dodać iż najbardziej cenieni szefowie kuchni na całym świecie korzystają już z takiego luksusu stosując podczas przygotowywania swoich wykwintności parę i gorące powietrze jednocześnie lub zamiennie dla zdrowia i wydobycia najlepszego smaku.

I tak dla przykładu:
Pieczenie mięs i drobiu: gorące powietrze sprawia, że skórka staje się apetycznie chrupiąca i złocista, a para zapewnia miękkość i soczystość mięsa wewnątrz. Para i gorące powietrze wykorzystywane tu są w proporcji 25/75.

Pieczenia ciast i chleba: Wykorzystanie pary i gorącego powietrze w stosunku 50/50.

Wykorzystywanie w 100% gotowania na parze pozwala zachować właściwości odżywcze, witaminy i minerały, jak również naturalny kolor i smak składników. Na parze można przygotowywać dosłownie wszystko, na co tylko pozwala nam wyobraźnia: mięso, drób, warzywa, owoce, kaszę, ryż, makaron, kluski czy owoce morza.
Smacznego!

Zdjęcia

Ciekawe linki

Zapraszamy na naszego facebooka

Zaprasamy na stronę google plus.

Podsumowanie
Data recenzji
Recenzja
piekarnik parowy
Opinia autora
51star1star1star1star1star

Na razie bez komentarzy

Komentarz

Translate »
Scroll Up