Ponieważ lato zbliża się do nas wielkimi krokami a wraz z nim sezon na owoce, przedstawiamy przepis na pyszne ciasto z malinami, które już można spotkać na naszym rynku. Poza malinami, które dodają koloru i słodyczy główną rolę odgrywa tu pianka kokosowa, która idealnie współgra z kruchą posypką i owocami. Jednym słowem szybkie i smaczne ciasto z produktów, które każda gospodyni znajdzie w swej kuchni. Idealne na mały poczęstunek do kawy w weekendowe popołudnia. Zachęcamy do własnych wypieków i dzielenia się z nami swymi efektami.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny (250g)
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka kokosowa:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 budyń kokosowy lub śmietankowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g wiórków kokosowych
- 200 g gęstej śmietany 36%
- 1 koszyczek malin
Do dużej miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier puder i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie łyżką. Dodajemy żółtka i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite. Dzielimy na dwie równe części. Jedną wkładamy do zamrażarki, a drugą wylepiamy dno blaszki 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe musimy wymieszać. W oddzielnej misce ubijamy mikserem białka na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo, powoli dosypujemy cukier nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy wiórki z budyniem, ciągle mieszając. Na końcu należy dodać do masy śmietanę. Gotową masę wykładamy na ciasto z blaszki. Na wierzchu układamy maliny. Wyjmujemy pozostałe ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o dużych oczkach na wierzch. Ciasto z malinami pieczemy ok. 45-50 minut w 180°C. Po upieczeniu placek przechowujemy w chłodnym miejscu – na drugi czy nawet trzeci dzień jest tak samo dobry.
Przepis zaczerpnięty z www.poezja-smaku.pl
Moja kuchnia
Ciasto faktycznie pyszne, dodałam także malinowego dżemu mojej babci. U mnie tak to wyszło ..
Twój komentarz