Gołąbki z pęczakiem i pomidorami - Aredo kuchnie Gdańsk

Gołąbki z pęczakiem i pomidorami

Sierpień to miesiąc zbiorów młodej kapusty. Jeśli więc nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad, skorzystaj z bogactwa sezonowych warzyw.

Przedstawiamy poniżej oryginalny przepis na gołąbki z pęczakiem i pomidorami.

Składniki:

15 liści młodej kapusty
3 łyżki cukru
2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
pomidor malinowy
papryka
cebula
5 ząbków czosnku
2 jaja
sól, pieprz
oliwa rafinowana do smażenia
czosnek
cebula
pomidory krojone w puszce 440 g
łyżka cukru
sól, pieprz
1/2 szklanki bulionu warzywnego
garść świeżego koperku

Przygotowanie:

Z kapusty wytnij głąb i wrzuć ją do gorącej wody. Dodaj cukier, aby kolor został bardziej intensywny. Poczekaj chwilę aż liście same zaczną odchodzić. Gotowe liście zanurz w zimnej wodzie. Pomidora, paprykę, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj. Warzywa połącz z ugotowaną kaszą pęczak. Do farszu dodaj 2 całe jaja i dopraw go solą i pieprzem. W garnku na dnie ułóż liście kapusty. Na nie układaj gołąbki. Przygotuj pomidorową zalewę. Na patelni podsmaż czosnek, cebulę. Dodaj pomidory i cukier. Dopraw solą i pieprzem. Wlej bulion i poczekaj aż sos się zagotuje. Do gotowego sosu dodaj garść kopru. Gołąbki zalej sosem pomidorowym i gotuj 25 - 30 minut.

Przepis zaczerpnięty z portalu: kuchniaplus.pl

Na razie bez komentarzy

Komentarz

Translate »
Scroll Up