Jagodzianki - Aredo kuchnie na wymiar Gdańsk Trójmiasto meble kuchenne

Jagodzianki

Korzystając z dostępnych sezonowych owoców, warto przygotować czasem pyszny deser , niekoniecznie oparty na jabłkach czy bananach do których mamy dostęp cały rok.
W pobliskich warzywniakach znajdziemy o tej porze roku truskawki, maliny, porzeczki, agrest, borówki czy.. jagody. I właśnie te ostatnie stały się naszym dzisiejszym bohaterem.
Jagodzianki mają swoich niezliczonych fanów, a najlepsze piekarnie oblężone kolejkami po świeże drożdżowe pyszności pracują na zwiększonych obrotach.
Czy próbowaliście kiedyś upiec własne jagodzianki? Oto jeden z przepisów, który warto wypróbować:

Składniki (na 10 dużych lub 15 mniejszych bułeczek):

  • 500 g mąki pszennej
  • 18 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 230 ml ciepłego mleka
  • 1 większe jajko
  • 60 g miękkiego masła
  • około 500-600 g jagód
  • dodatkowo po pół łyżeczki cukru na każdą jagodziankę
  • żółtko roztrzepane z odrobiną mleka do posmarowania jagodzianek
  • kruszonka: 3 łyżki miękkiego masła, 4 łyżki cukru, pół szklanki mąki

Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut. Mąkę mieszamy z resztą cukru i solą. Dodajemy do niej drożdże, jajko, masło i pozostałe mleko. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (bardzo łatwo się wyrabia). W razie potrzeby lekko podsypujemy je mąką. Przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy ją czystą ściereczką. Odstawiamy na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy kulę, spłaszczamy, na środku sypiemy pół łyżeczki cukru, umieszczamy jagody (daję ich dość dużo 50-60 g na bułeczkę), sklejamy jak pierogi, kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Jeśli boicie się, że jagodowy farsz wypłynie, możecie posypać go odrobiną mąki. Nigdy tego nie robię, wystarczy po prostu dobrze skleić bułki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do napuszenia na 30-40 minut. Każdą jagodziankę smarujemy żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka lub wody. Składniki kruszonki wyrabiamy pomiędzy palcami. Każdą bułeczkę posypujemy obficie kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 20 minut (lub do momentu aż będą ładnie rumienione). Studzimy na metalowej kratce. Oczywiście możecie zamiast posypywać jagodzianki kruszonką, lukrować je po upieczeniu. Ale uwierzcie mi na słowo, te z dodatkiem kruszonki są o niebo lepsze.*jeśli chcecie otrzymać mniejsze jagodzianki, wówczas podzielcie wyrośnięty ciasto na 15 części

Przepisa zaczerpniety ze strony : http://filozofiasmaku.blogspot.com/

Na razie bez komentarzy

Komentarz

Translate »
Scroll Up