Makaron z tuńczykiem - przepisy kulinarne Aredo kuchnie gdańsk

Makaron z tuńczykiem

Makaron przepis z tuńczykiem i pomidorami to niezwykle prosta potrawa o wspaniałym smaku. Doskonale sprawdzi się jako pożywny i smaczny obiad w rodzinnym gronie lub jako danie na romantyczną kolację we dwoje. Gorąco polecamy!

Składniki:
  • 150 g dowolnego makaronu (np.spaghetti lub penne)
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosku
  • świeża natka pietruszki
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • parmezan do posypania (opcjonalnie)
  • Sposób przygotowania:
    • 1.Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na patelnię wrzuć pomidory z puszki i duś do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Dorzuć 2 odparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę świeże pomidory.
    • 2.Do sosu dodaj tuńczyka (razem z sosem z puszki) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Duś przez 2-3 minuty.
    • 3.Na talerze nałóż odcedzony makaron i polej go sosem. Na wierzch posyp posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie starty parmezan. Smacznego!

Na razie bez komentarzy

Komentarz

Translate »
Scroll Up