Puszysty sernik ociekający czekoladą - Aredo kuchnie na wymiar

Puszysty sernik ociekający czekoladą

W dzisiejszej karcie menu Aredo - puszysty sernik ociekający czekoladą. Prosty i szybki przepis na słodki deser.

Zaczniemy od małej rady: aby ciasto miało bardziej orzeźwiający smak, dodaj do sera startą skórkę z cytryny. Owoc trzeba jednak wcześniej dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Jedna porcja sernika w czekoladowej polewie to 410 kcal. Przygotowanie i pieczenie zajmuje 110 minut.
SKłADNIKI na 16 porcji

Na ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1–2 łyżki śmietany
  • polewa

Na masę:

  • 1 kg tłustego twarogu
  • 8 jajek
  • 20 dag cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 dag masła
  • 1 budyń śmietankowy

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Schłodzone masło posiekaj z mąką. Dodaj cukier puder, rozkrusz w palcach. Dodaj żółtko i śmietanę, zagnieć kruche ciasto, schłodź.
  2. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Wyłóż nim dno i boki średniej wielkości tortownicy. Ciasto ponakłuwaj widelcem, upiecz na rumiano w temp. 200 st. C.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Białka ubij na sztywną pianę. Twaróg zmiksuj z masłem, a potem z żółtkami. Delikatnie wymieszaj z pianą.
  4. Masę wyłóż na podpieczony spód. Piecz ok. 45 min w temp. 180 st. C. Przestudzony sernik polej roztopioną polewą.

Przepis zaczerpnięty ze strony: www.polki.pl

Na razie bez komentarzy

Komentarz

Translate »
Scroll Up