Tort makowo-bezowy - Aredo kuchnie na wymiar Gdańsk Trójmiasto meble kuchenne

Tort makowo-bezowy

Składniki:
Biszkopt :
  • 6 jajek
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki maku
  • nasączenie: 16 łyżek likieru migdałowego np. amaretto, sok z 1 pomarańczy i 1 cytryny
Krem kawowy do bezy:
  • 3 łyżeczki rozpuszczalnej mocnej kawy
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 200 g masła lub masła roślinnego
Oraz:
  • około 30 g gotowych bezików
  • 120 g winnych (kwaśnych) powideł lub marmolady
  • 120 nutelli
  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki maku
  • Jajka potrzebne do biszkoptu i kremu wyjąć wcześniej z lodówki i ocieplić w temp. pokojowej. Śmietankę kremówkę dobrze schłodzić w lodówce (lub szybciej w zamrażalniku). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukier puder cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5-10 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Im dłuższe ubijanie tym lepiej. W trzech partiach dodawać przesianą mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną, za każdym razem miksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę. Pod koniec wmieszać do masy mak.
  • Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 - 25 cm, której tylko dno wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia. Piec przez 25 - 30 minut, wyjąć z piekarnika i energicznie odstawić na blat, ostudzić, następnie przekroić na 2 blaty.
  • Krem kawowy do bezy: kawę dokładnie rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody, ostudzić. Jajka ubić z połową cukru pudru (3 łyżki) na średnich obrotach miksera na puszystą, gęstą i jasną masę (ok. 8 minut).
  • Do drugiej miski włożyć masło, pozostałe 3 łyżki cukru pudru i ubić na puszysty i jasny krem (ok. 5 minut). Do ubitego masła stopniowo, ale w krótkich odstępach czasu, dodawać masę jajeczną cały czas miksując, na koniec zmiksować z kawą.
  • Złożenie tortu: dolny biszkopt położyć na paterze, skropić połową nasączenia (wymieszany likier z sokiem pomarańczowym i cytrynowym). Posmarować połową wymieszanych powideł i nutelli, posmarować połową kremu kawowego.
  • Odłożyć 1/3 bezy do dekoracji boków a resztę ułożyć jedna obok drugiej na kremie, w brakujące miejsca wsypać zgrubnie pokruszoną bezę. Posmarować resztą kremu kawowego.
  • Drugi krążek skropić od strony przecięcia połową pozostałego nasączenia, posmarować resztą mieszanki powideł i nutelli i położyć na kremie posmarowaną stroną do dołu. Wierzch skropić resztą nasączenia i wstawić do lodówki.
  • Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem na średnich obtotach miksera na sztywną i gęstą pianę. Posmarować nią wierzch i boki tortu, boki obłożyć resztą zgrubnie pokruszonej bezy. Boki posypać makiem.
Smacznego!

Przepis pochodzi z kwestiasmaku.com

Na razie bez komentarzy

Komentarz

Translate »
Scroll Up